Ta en pause fra skjermen – med god belysning og sunnhet

I 2023 lever de aller fleste av oss livene sine i en digital verden, der store og små skjermer spiller en avgjørende rolle. Den digitale verden gir mange muligheter og mye frihet, men fra tid til annen kan det være greit å logge helt ut. Hvorfor ikke koble av med badstue, kanskje kombinert med en dempet belysning som er litt avveksling fra skjermenes kraftige blålys.

Derfor er det forskjell på lys og lys

Alle typer lys er ikke like, verken når det gjelder effekt eller innvirkning på kroppen. Det handler både om lysstyrke, fargetemperatur og andre faktorer, og med LED-belysning er det mye enklere å skape skreddersydd belysning. Når det gjelder temaet badstue som en del av sunne livsstilsvaner, er det også mange som velger LED-belysning i badstuen.

Med LED får du god belysning, kombinert med energisparing og en optimal fargetemperatur. De aller første LED-lyskildene var preget av relativt «kaldt» lys, men i dag er det altså mulig å velge og vrake blant mer naturlige og «varme» alternativer.

Derfor er det nyttig med litt tid unna fra skjermen

Å ta en pause fra skjermen handler om å komme seg vekk fra konstante avbrytelser, meldinger, varslinger og påminnelser. I tillegg dreier det seg også om rent fysiologiske effekter på kroppen, det kunstige lyset fra skjermen kan forstyrre prosesser knyttet til for eksempel innsovning og søvn.

Sammenhengen er egentlig relativt selvforklarende, gjennom mange tusen år var nemlig sollyset det eneste signalet som fortalte mennesket om det var dag eller natt. Derfor er også innsovning knyttet til at det blir mørkere om kvelden, noe som fører til at nivåene av «søvnhormonet» melatonin øker. Hvis du hele tiden befinner deg foran en skjerm, kan det være vanskelig for kroppen å oppdage at det er på tide å sove – noe som kan føre til dårlig søvn. Derfor bør du definitivt passe på å ta skjermpauser.