Derfor er god systemstøtte avgjørende når du jobber med bærekraftsrapportering

Arbeid med bærekraft burde egentlig ikke være komplisert. Hvis man ser på de store perspektivene og initiativene som en organisasjon må jobbe med, handler det om relativt jordnære og logiske temaer: bærekraftig drift, søkelys på sosiale forhold og god forretningsetikk. Imidlertid stiller ulike rapporteringsregler og standarder relativt høye krav til at det formelle skal være i orden, da er det viktig med god systemstøtte.

CRSD, ESRS, EFRAG og mange andre forkortelser

Regelverket for arbeid med bærekraft er forhåpentligvis ikke laget for å være komplisert, men mange forkortelser og fagbegrep kan fremstå relativt avskrekkende.

  • CRSD er den første forkortelsen som ofte dukker opp i forbindelse med bærekraft og bærekraftsrapportering. Denne forkortelsen står for Corporate Sustainability Reporting Directive, noe som helt enkelt er EUs direktiv for rapportering om bærekraft.

  • Forkortelsen ESRS star for European Sustainability Reporting Standards, og det handler om et sett med standarder som skal beskrive hvordan man egentlig skal rapportere det som er angitt i CRSD.

  • I tillegg kommer begrepet EFRAG, som er et organ som er teknisk rådgiver til Europakommisjon. Det er dette organet som utarbeider standardene i ESRS.

Heldigvis er altså bildet ikke så komplisert som det kan fremstå ved første øyekast, men det er samtidig ikke noe poeng å gjøre arbeidet med rapporteringen mer komplisert enn hva den trenger å være. Det er her god systemstøtte kommer inn i bildet.

Systemstøtte lar organisasjonen ha søkelys på tiltak i den virkelige verden

Selv om rapporteringskrav kan være en viktig driver når det gjelder å få alle organisasjoner å bli med i arbeidet med miljø, sosiale forhold og etisk forretningsdrift, er det til syvende og sist bare et verktøy for å nå et mål. Det er i den virkelige verden som arbeidet med bærekraft skjer. Hvordan kan gode systemer bidra til dette?

For det første vil gode systemer gjøre arbeidet med rapportering mindre tidkrevende, noe som igjen frigjør ressurser til verdiskapende arbeid. For det andre vil gode systemer bidra til å gjøre regelverket mindre «skummelt», noe som kan gjøre det enklere å skape gode og konstruktive rammer for arbeid med bærekraft.

Gode systemer vil ikke bare hjelpe til med å sette sammen rapporter i riktig format, de vil også gjøre det enklere å finne de svake punktene der organisasjonen faktisk må jobbe aktivt med tiltak for å skape positive effekter for både kunder, ansatte og andre interessenter. Til syvende og sist er det formålet med CRSD og bærekraftsrapportering.